GİRESUN İL KÜLTÜR VE TURİZM MÜDÜRLÜĞÜ

Giresun Mutfağında Kullanılan Araç-Gereçler (Avandallıklar)

AMBAR         : Buğday, un, bulgur gibi malzemelerinin saklandığı büyük ahşap sandık.

AŞANA         :  Mutfak.

BAKRAÇ       : Bakırdan yoğurt kabı.

ÇANGAL       : Sebzelerin dik durması için destek olarak kullanılan çubuk.

ÇENTİK         : Yünden, işlemeli, renkli küçük çanta.

ÇORT            :  Dikenlik.

ÇÖTEN          : Fındık çubukları ile örülerek yapılan içerisine darı konulan küçük yapı.

ÇÖMLEK       : Topraktan pişirilerek yapılan küpün küçüğü.

DALBAZ        : Raf.

DASTAR        : Keçi kılından yapılan bir çeşit kilim.

DEPÜK          : Kuru.

DİBEK            : İçinde buğday,mısır dövülen büyük taş ya da ahşap havan.

DUTAK          : Sıcak kapları tutmaya yarayan bez.

ELEK             : Eleme işi yapılan, kasnağa gerilmiş sık gözenekli araç.

EVŞUN          : Ekmek pişirmede kullanılan küçük demir kürek.

FIÇI                : Ahşaptan yapılan silindir şeklindeki göbekli saklama kabı.

GELDER        : Fıçı.

GELBERİ       : Bir çeşit kürek.

GEREVİ         : Ağaç dallarını çekmeye yarayan çatal ağızlı dal parçası.

GIDIK            : Küçük yumurta sepeti.

GIRNAP        : Kalın ip.

GOLAN          : Geniş kemer şeklinde, yün ipliğinden dokunarak yapılan, yük taşımada kullanılan ip.

GUFA             : Kuyudan su alınan tahta kap.

GUMBUL       : Çubuktan örülen bir çeşit sepet.

GÜĞÜM         : Kulpu olan, emziksiz, bakır su kabı.

GÜVEÇ          : Topraktan pişirilerek yapılan küpten küçük saklama kabı.

HALASTAR    : Bakırdan küçük su kabı.

HAN               : Eskiden yol kenarlarında kurulan büyük konaklama evi.

HARAR          : Büyük fındık sepeti.

HAVAN           : Ahşap ya da tunçtan yapılmış çukur dövme, ezme kabı.

HEYBE          : Kilim ya da halıdan yapılan torba.

İBRİK             : Su koyulan emzikli kap.

İLİSTİR          : Metalden yapılmış delikli süzgeç.

KALBUR        : Eleğin iri gözeniklisi.

KEŞKÜL        : Su kabağından yapılan su kabı.

KEVGÜR       : Metalden delikli büyük kepçe.

KİLER            : Yiyeceklerin saklandığı erzak odası.

KONAK         : Büyük ev.

KÜLEK          : Süt, yağ ve pekmez gibi yiyeceklerin konduğu ahşap kap.

KÜP               : Geniş karınlı, dibi dar topraktan yapılmış, turşu, su ve ya pekmez kabı.

KÜRÜN         : Çeşme suların içinde toplandığı ahşap ya da taştan küçük havuz.

MANGAL       : İçerisinde ateş közü konan bakır ya da pirinç çukur kap.

MAŞRABA     : Bakırdan yapılan su içme kabı.

MEREK          : Ot saman deposu.

SACAYAK      : Ateş üzerine konan, metalden yapılmış, üç ayaklı tencere altlığı.

SAHAN          : Bakırdan yapılmış yemek kabı.

SERENTİ       : Kuru yiyeceklerinin saklandığı dört ayak üzerine duran ahşap,çatılı oda.

SİNİ               : Üzerinde yemek yenilen iri, bakır, yuvarlak, ince kenarlı yemek altlığı.

SİTİL             : Kuyudan su çekmeye yarayan su kabı.

SOFRA         :  Üzerinde yemek yenen yuvarlak ayaklı altlık.

ŞELEK          : Orta boy sırt sepeti.

ŞENLİK         : Ev önündeki sebze bahçesi.

ŞIRAHNA      : Üzüm ezilen ahşap kap.

TAM              : Küçük kulübe.

TEKNE          : İçinde hamur yoğrulan,ekmek doldurulan ahşap kap.

 

 



Kaynakça: 
- Kelkit Havzası Kalkınma Birliği Yayınları -Giresun  Geleneksel  Yeme İçme Rehberi