1987 yılında başta Vali Bey olmak üzere çevre il ve ilçelerden gelen kurumların temsilcileri ve de yoğun halk katılımı ile temeli atılmıştır. Zemin etüdü yapılmasının ardından başlanılan proje kapsamında câminin yalnız temeline 80 ton demir, 5000m3 çakıl ve kum harcanmıştır. Su basmanı seviyesinden sonra, kendi imkan ve ekipmanlarıyla çalıştırılan taşocağından çıkarılan sarı renkli taşlarla duvarlar örülmeye başlanmış ve şuanda minareler, son cemaat yeri ve işlemeleri yapılacak doğu kapısı dışında taş işçiliği tamamlanmıştır.
Taşları kendi ocaklarından bloklar halinde çıkarılıp, kendi araçları ile getirilerek yine kendi mermer tezgahlarında biçilip elinde işleyen ustalara verilmekte, onlar da ölçü ve şablonlara uygun ellerindeki aletlerle işleyip, duvar ustasına sevk etmekteler.
Şu an; dışarıdan görünen gövde ile iç kısımda nakış işleri, vitray pencereler, Avizeler, Mermer Mihrap, Müezzinlik ile Divriği Ulu Cami Taç Kapısı çalışmaları tamamlanmıştır. Kuzey mermer kapı üzeri kubbesi, abdesthane, kapı kanatları, kıble tarafına şadırvan çalışmaları ile caminin yapımı sürdürülmektedir.