GİRESUN İL KÜLTÜR VE TURİZM MÜDÜRLÜĞÜ

Ne Alınır?


Giresun Fındığı

Fındığın anavatanı ve dünyanın en kaliteli fındığına sahip olan Giresun, deniz kıyısından yüksek köylere kadar uzanan arazileri fındık bahçeleriyle kaplıdır. Fındığın; tombul , sivri, kuş, kara ve  badem gibi çeşitleri vardır. Şehrin hemen her noktasında ulaşabileceğiniz fındık ve fındık mamullerini ilimizden bir lezzet olarak kolayca götürmeniz mümkündür.

Giresun Simidi

Ekşi maya ile yapılan hamura simit şekli verildikten sonra kaynar suda haşlanıp, üzüm pekmezli suya batırılarak taş fırında odun ateşinde pişirilir. Şehrin hemen her noktasında ulaşabileceğiniz bu simitleri ilimizden bir lezzet olarak kolayca dilediğiniz yere rahatça götürmeniz mümkündür.

Giresun Kadayıfı

İncecik kadayıfın, sütlü şerbet ve Giresun fındığı ile buluşması doyumsuz bir lezzet yaşatmaktadır. Giresun’da kadayıf geleneği Ramazan ayına özgü olarak başlamış, dünyanın en kalitelisi olan Giresun fındığıyla birleşerek yöreye özgü bir tat haline gelmiştir.

Giresun Pastası

Giresun yöresine ait bir pasta çeşidi olup az şekerli bir keke benzeyen meşhur macunlu pastayı şehrin her noktasında bulup götürebilirsiniz.

Çavuşlu Ekmeği

İsmini Giresun'un Görele ilçesinin Çavuşlu beldesinden alan , buğday unu, su ve ekşi hamurun karıştırılarak yoğrulmasıyla yapılan , lezzeti ve uzun süre tazeliğini korumasıyla meşhur olan ekmeğe Karadeniz sahil yolu güzergahında kolayca ulaşabilirsiniz.

Çay

Giresun’da çay denince akla Tirebolu ve Eynesil gelir. Bölgede yetişen çayların aromasını zengin ve lezzetli yapan toprak yapısı ve  iklim koşullarının uygunluğu olup, şehrin her yerinde bulup götürebilirsiniz.

Pestil, Köme, Pekmez ve Ceviz

Şebinkarahisar da asırlardan bu yana üretimi gerçekleşen pestil, köme ve tescilli Şebinkarahisar karadutundan geleneksel yöntemlerle elde edilen pekmezi ile kabuk inceliği ve iç kısmın kabuktan ayrılması özelliğiyle diğer cevizlerden farklı ,sağlığa olan faydalarıyla bilinen, hem vitamin hem de mineral deposu olan Şebinkarahisar cevizini mutlaka götürmelisiniz.

Tamzara Dokuması

Şebinkarahisar ilçesi Tamzara Mahallesinde 18. yüzyıldan bu yana üretilen yerel halk kültürünün önemli bir öğesi olan yöresel bir dokumadır. Mustafa Kemal Atatürk imzalı kararnameyle 1937'de yöre halkına ekonomik gelir sağlanması amacıyla kooperatif kurularak üretimine başlanmıştır. Tamzara Dokumasından üretilen elbise, gömlek, kravat, şal, fular, masa örtüsü, perde, hediyelik tekstil ürünlerini götürebilirsiniz.

Çamoluk Kuru Fasulyesi

Kendine özgü tat ve aromasıyla ayrıca 15 dakika gibi kısa bir sürede pişmesi ile ziyaretçiler tarafından yoğun talep gören Çamoluk Şeker Kuru Fasulyesi mutlaka götürülmelidir.

Mısır Ekmeği

Mısırın fırınlandıktan sonra un haline getirilerek işlenmesi ile yapılan bir ekmek çeşididir. Özellikle balık ve yoğurt yanına çok yakışır, sıcak olarak çok daha lezzetlidir. Şehrin hemen hemen her fırınında bulunan bu eşsiz lezzeti mutlaka götürmelisiniz.