İlçesi : Eynesil
Mahalle/Köyü : Ören
Kadastral Durum :
Karar / Tarih :
Yapım Tarihi :
Yaptıran : Hasanoğlu Mahmut, Mustafaoğlu Hasan İbrahimoğlu Ali
Yapı Tipi : Çeşme
Kesme taş malzemeden inşa edilmiş dikdörtgen planlı, tek cepheli, sivri kemerli, bağımsız bir çeşmedir. Yatay prizmatik dikdörtgen bir kütle üzerine inşa edilen çeşme nişinin üzerini örten sivri kemer, yanlardaki kesme taş malzemeden yapılmış başlıklı yığma ayaklar üzerine oturmaktadır. Nişin içerisinde yatay yönde uzanan ve ayak başlıklarını birbirine bağlayan bir sıra profilli silme vardır. Bu silmeden aşağısı sonradan seramik malzeme ile kaplanmıştır. Çeşmenin taş kurnası yarım daire biçimli olup, burada toplanan su yalağa akmaktadır.
Çeşme nişinin üst seviyesinde sülüs yazı ile yazılmış 6 satırlık mermer bir kitabesi vardır. Sivri kemerin iki yanında yüzeysel oyma tekniği ile yapılmış basit işçilikli ve simetrik olarak yerleştirilmiş birer ay – yıldız motifi vardır. Çeşme üzerindeki, iki yana hafif meyilli olan saçağı dışa doğru hafif çıkıntı yapar. Çeşme, sonradan önde iki ayakla taşınan betonarme bir sundurma ile koruma altına alınmıştır.
Besmele ile nûş eyle âbı ola sana Kevser
Şarabı sahibü’l-hayrat ve’l-hasenat
Merhum Hasanın oğlu Mahmut merhum
Mustafa oğlu Hasan merhum İbrahim
Oğlu Ali bu zikr olunan sahibü’l-hayrat
… Cümle geçmişine ruhuna el-Fatiha sene …
Ören Beldesinde yer alan diğer üç çeşme de yukarıdaki çeşme ile aynı biçimde inşa edilmiş olup, bunlardan bir tanesinin kitabesi bulunmaktadır. Tahrip olan kitabe okunamamıştır. Beldede yer alan bir başka çeşme ise yığma duvar şeklinde inşa edilmiş olup, duvar üzerinde 6 adet taş kurna yer almaktadır. Faal olarak işleyen bu kurnaların formu köydeki diğer çeşmelerdeki kurnalarla aynıdır.
Kaynakça:
- Giresun Kent Kültürü- Giresun Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Yayınları/