GİRESUN İL KÜLTÜR VE TURİZM MÜDÜRLÜĞÜ

ÇAĞLAYAN KÖYÜ ÇEŞMELERİ


İlçesi                                      : Yağlıdere
Mahalle/Köyü                       : Çağlayan Köyü
Kadastral Durum                 :
Karar / Tarih                        : Tescil kaydı yoktur.
Yapım Tarihi                         : 1899
Yaptıran                                :
Yapı Tipi                               : Çeşme

BİRİNCİ ÇEŞME

Çağlayan Köyü merkezinde yer alır. Çeşmenin en önemli birimi olan kitabesinde yer alan nesih karakterli yazı, basit işçilikli olup, yazının tamamı okunamamıştır. Kitabesine göre 1315 R. (1899 M.) tarihinde inşa edilmiştir. Kare formlu olan kitabe, profilli bir silme ile çevrelenmiştir. Kitabede yazı ile tarihçe arasında boş bırakılmış yüzeyin iki köşesinde dilimli daire ve ay motifleri bulunmaktadır. “Maşallah Sene 1315” şeklindeki tarihçenin iki yanında ise simetrik yerleştirilmiş kabartma şeklinde birer aslan motifi bulunur.

Yatay prizmatik dikdörtgen bir kütleye sahip olan çeşme, tek yönlü bağımsız sokak çeşmesi olup, haznelidir. Kesme taş malzemeden inşa edilmiş tek yönlü çeşme, eğimli bir arazi üzerinde yer alır. Çeşmenin ön yüzeyi kesme, diğer yüzeyleri ise moloz taş ile inşa edilmiş olup, haznesinin üzeri sonradan beton kaplanmıştır. Kitabenin sağ üst köşesinde yer alan bardaklık nişi dikdörtgen şekillidir. Hazne örtüsü önden arkaya doğru hafif meyilli olan yapının saçağı dışa doğru çıkıntı yapar. 

İKİNCİ ÇEŞME

Çağlayan Köyü merkezinde yer alır. Çeşmenin yapım tarihi ve yaptıranı hakkında bilgi veren bir kitabesi veya dönem kaynağı mevcut değildir. Kesme taş malzemeden inşa edilmiş dikdörtgen planlı, tek cepheli, yuvarlak kemerli, hazneli, bağımsız bir çeşmedir. Eğimli bir arazi üzerinde yatay dikdörtgen bir kütle üzerine inşa edilen çeşmede ön ve yan duvarlar kesme taş, arka duvar ise moloz taş ile inşa edilmiştir. Çeşme nişinin üzerini örten yuvarlak kemer yayvan şekilli olup, yanlardaki kesme taş malzemeden yapılmış yığma ayaklar üzerine oturmaktadır. Cephesi oldukça sade olan çeşmenin yuvarlak kemerli nişi içinde ayna taşı bulunmaz. Niş içerisinde sonradan yapıldığı düşünülen iki adet musluğu vardır.

Kaynakça: 
- Giresun  Kent Kültürü- Giresun Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Yayınları/

  • YAĞLIDERE ÇAĞLAYAN KÖYÜ ÇEŞMESİ (1).JPG