GİRESUN İL KÜLTÜR VE TURİZM MÜDÜRLÜĞÜ

Hacı Hüseyin Camii

Yığma yapım sistemiyle inşa edilen yapıda malzeme olarak kaba yonu taş ve kesme taş kullanılmıştır. Yapı harim, kadınlar mahfili ve son cemaat mahfilinden oluşmaktadır. Yapıda bulunan kitabeye göre Hicri 1002 (Miladi 1594) tarihinde Ramazanoğlu Hacı Hüseyin tarafından yaptırılan cami, Dizdarzadeler’den Murat Bey kızı Emetullah Hanım tarafından Hicri 1277 (Miladi 1861) yılında yeniden inşa edilmiştir.

Son cemaat yerinin üst örtüsü 6 adet dikme ile taşınmaktadır. Kuzey güney doğrultusunda dikdörtgen planlı olan yapının kuzey yönünde ana girişi bulunmaktadır. Girişin iki yanında sütunçeler bulunmaktadır. Kapının üst kısmında alınlık kısmı yer almaktadır. Tüm cephelerde saçak altlarında dairesel formda pencere açıklığı bulunmaktadır. Cephelerdeki diğer pencere açıklıkları dikdörtgen formdadır. Caminin kuzeybatı köşesinde minaresi bulunmaktadır. Minaresi taş malzemeden inşa edilmiş olup tek şerefelidir. Yapının üst örtüsü kırma çatıdır. Çatı malzemesi olarak alaturka kiremit kullanılmıştır.

Kadınlar mahfiline, harimden girişin doğusunda bulunan tek kollu merdiven ile çıkılmaktadır. Kadınlar mahfili altı adet ahşap sütun ile taşınmaktadır. Harimin iç mekânda üst örtüsü ahşap tavan ve ortasında kubbeden oluşmaktadır. Mihrap, taş malzemeden olup üzeri parlak sarı ve beyaz boya ile boyanmıştır. Minber ise sonradan ahşap malzemeden yapılmıştır.

Kaynakça: 
- Dokap - Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı/ Karadeniz'de Zamanın İzleri/Giresun