GİRESUN İL KÜLTÜR VE TURİZM MÜDÜRLÜĞÜ

Kapu Cami

Yapının kitabelerine göre, Hicri 1016 (Miladi 1607-1608) yılında Seyyit Mehmet Paşa tarafından yaptırılmış ve 1896 yılında Karamustafaoğlu Mahmut Esat tarafından yenilenmiştir.

Yığma yapım sistemiyle inşa edilen yapıda malzeme olarak ince yonu taş ve kesme taş kullanılmıştır. Yapı harim ve kadınlar mahfilinden oluşmaktadır. Doğu batı doğrultusunda hafif bir eğime oturan yapının bodrum kat girişi batı cephesinde bulunmaktadır. Caminin kuzeydoğu köşesinde minaresi bulunmaktadır. Minaresi taş malzemeden inşa edilmiş olup tek şerefelidir. Yapının üst örtüsü sekizgen kasnağa oturmuş olan kubbeden oluşmaktadır. Yapının beden duvarları üçlü kemer düzenlemesinden oluşmaktadır. Ortada yer alan kemerler yuvarlak, yanlarda yer alanlar ise sivridir. Kemer içlerinde, kuzey ve güney cephelerin orta kemer içleri hariç, altta dikdörtgen formlu ve yonca kemerli pencereler yer alırken, üstte yuvarlak pencereler bulunmaktadır. Kare planlı olan yapının ana girişi kuzey cephesinde bulunmaktadır. Girişe dört basamaklı merdiven ile ulaşılmaktadır. Dikdörtgen formlu girişi basık kemerlidir. Girişin yanlarında Korinth başlıklı ikili sütunçeler yer almaktadır. Çift kanatlı ahşap kapısı yenidir. Kapı üstü girland, çiçek ve vazo motifleriyle süslenmiştir.

Harimde, kubbe, kemerlerle birbirine bağlanan sütunlar tarafından taşınmaktadır. Sütunlar, altta kaidelere oturtulmuştur ve başlıkları süslemelidir. Kadınlar mahfiline minareden çıkılmaktadır. Mihrap, kesme taş malzemeden olup işlemeli bir yapıya sahiptir. Mihrap nişinin yanlarında yivli ve kompozit başlıklı sütunçelere yer verilmiştir. Niş kemerinin yüzeyi ve panolar bitkisel motiflerle bezenmiştir. Minber ise ahşap malzemeden olup sonradan yenilenmiştir.

Kaynakça: 
- Dokap - Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı/ Karadeniz'de Zamanın İzleri/Giresun