GİRESUN İL KÜLTÜR VE TURİZM MÜDÜRLÜĞÜ

Merkez ve İlçe Beldeleri

MERKEZ DUROĞLU BELDESİ

Belde de yerleşimin 550–600 yıl öncelerine dayandığı tahmin edilmektedir. Eğitime önem verilen belde de okuma yazma oranı %99’dur. Ekonomik olarak fındık üretime bağlı olan gelirin ailede miras bölüşümü nedeniyle azalması bireyleri diğer kentlere göçe zorlamaktadır. Hemen hemen yurt dışında ya da il dışında gurbetçileri bulunmaktadır. Beldenin merkezi konumu, çevresinde bulunan Barçaçakırlı, Yenicehisar, Pınarçukuru, Tekke, Yağmurca, Demirci gibi birçok köyün de alışverişini Duroğlu Pazarı’ndan yapmasına imkân tanınmaktadır.

Temel geçim kaynağı olan fındığın dışında halk kendi ihtiyacı kadar mısır sebze ve meyve üretmekte, kış döneminde ise ihtiyaç fazlası ürünü pazara getirmektedir. Son zamanlarda beldede az da olsa kivi yetiştiriliciğine başlamıştır. Arıcılık da ekonomik açıdan katkı sağlamaktadır. 1998 yılında belediye teşkilatına kavuşan Duroğlu Beldesinin giresun’a uzaklığı 18 km’dir.

BULANCAK  KOVANLIK BELDESİ

Bulancak ilçe merkezine 35 km. mesafede Pazarsuyu  Deresi’nin kenarında kurulmuş küçük ve şirin bir yerleşim. Beldenin denizden yüksekliği 530 m’dir. Eski adı ‘Ekservendi’ olarak bilinen Kovanlık Köyü 1995 yılında belediye teşkilatını kurarak belde statüsüne geçti. Beldenin; Merkez, Soğuksu ve Düz Mahalle olmak üzere üç mahallesi vardır. Başlıca geçim kaynağı hayvancılık ve fındıktır. Cuma günleri belde merkezinde bulunan Fatih Caddesinde açık pazar kurulur. Kovanlık beldesini ikiye bölen Pazarsuyu Deresi debisi yüksek içilebilir temizliktedir.


BULANCAK  AYDINDERE BELDESİ

Yerleşim merkezinin 14. yüzyılda kurulduğu düşünülmektedir. 1455 tarihli tahrir defterinde adı Kızılev olarak geçmektedir. Bu ismini kızılağaçtan yapılmış bir eve izafeten aldığı rivayeti vardır. 1980 sonrasında ismi değiştirilerek Aydınlar olarak kayda geçirilmiştir. 1999 yılında belde olmuş, 2004 yılında yapılan mahallî idareler seçiminde belediye organları teşekkül ederek belediye teşkilatı fiilen kurulmuştur. Bulancak ilçesine uzaklığı 60 km’dir. Beldenin coğrafi sınırları oldukça geniş olup batıda Ordu ili, güneyde Sivas ili sınırına ulaşmaktadır.  Denizden yüksekliği 1200 m’dir. Karagöl Dağları’nın eteklerinde bulunan Aygır gölü ve daha birçok güzel yayla belde sınırları içindedir. Ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.

DERELİ YAVUZ KEMAL BELDESİ

Sınırları oldukça geniş olan Yavuzkemal Beldesi başta, Kulakkaya olmak üzere birçok doğa harikası yaylanın ev sahipliğini yapıyor.2300 nüfusa sahip güzel belde ilçeye 30 km uzaklıktadır. 1998 yılında belediye teşkilatını kurdu.  Kuzalan Tabiat Parkı içerisinde yeralan Kuzalan Şelalesi ve Mavi Göl önemli turistik gezi alanıdır.

ESPİYE SOĞUKPINAR BELDESİ

Espiye’ye bağlı Kosköy ile Dikmen köyünün birleşmesiyle 1998’de belde oldu. Kızılkaya, Düzağız ve Kasapçayırı mahallelerine sahip beldenin nüfusu 2730’dur. İlçeye 23 km uzaklıkta bulunan Soğukpınar’ın geçim kaynağı fındık. Her yıl yaklaşık 200 ton fındık üretilmektedir. Başlıca geçim kaynağı fındıktır. yaklaşık 400 ton fındık üretilmektedir.

EYNESİL ÖREN BELDESİ

Olağanüstü doğaya sahip bir beldedir. İlçeye uzaklığı 3,5 km. 1963 yılında belediyeye kavuşan ören’in nüfusu 5838 kişidir.

GÖRELE ÇAVUŞLU BELDESİ

Çavuşlu’nun ne zaman kurulduğu kesin olarak belli değildir. Ancak kasabanın sınırları içerisinde yer alan 11. Yüzyılın ilk çeyreğinde bölgeye gelen Cenevizliler tarafından yapılan Kuru Kale gibi ören yerlerinin bulunması kasabanın M.Ö. yerleşime açık olduğu tezini kuvvetlendirmektedir. Ayrıca Roma devrine ait hamam yıkıntıları, kümbet ve kubbe kalıntıları da Çavuşlu’nun çok eski bir yerleşim bölgesi olduğu tezini desteklemektedir. Çuvazlar, Çavuşlu’ya ismini vererek yerleşen ilk Türk boyudur. Çuvazlar’ın bir kısmının İran’ın Kuzistan bölgesinde 14 bin çadıra ulaşan nüfusları ile göçebe olarak yaşadıkları 1930 yılındaki araştırmalardan öğrenilmiştir. 1758- 1792 yıllarında Trabzon sancağına bağlı kaza merkezi olan Çavuşlu, Trabzon sancağına 8 kuşak vali yetiştirmiştir. Trabzon sancağına bağlı Voyvadalık olan ve 1874’de kurulan Görele Belediyesine teşkil eden senelerde bağlanan Çavuşlu, 1923 de İl olan Giresun’a, Görele ile birlikte bağlanmıştır. 1962 senesine gelindiğinde belde statüsüne çıkan çavuşlu halen belde belediyesi olarak faaliyet göstermektedir. İlçeye uzaklığı 4 km. 'dir.

ÜÇTEPE BELDESİ BELDESİ

 

Üçtepe, Karadeniz Bölgesi’nde Giresun ili Yağlıdere ilçesine bağlı bir yerleşmedir. Üçtepe Yağlıdere’ye 24 km. Giresun’a 61 km. uzaklıktadır. 12.11.2012’de 6360 sayılı Kanunla Yağlıdere İlçesine bağlı belediye teşkilatı statüsünde varlığını sürdürmektedir. Üçtepe yerleşmesi kuzeyinde Yağlıdere ilçesi, batısında Dereli yerleşmesi, güneyinde Giresun Dağları, doğusunda ise Doğankent yerleşmesi ile çevrilidir. Üçtepe, ticari etkinlik açısından, il merkezi Giresun ile Trabzon’un etkisindedir. Yerleşmenin gelişme alanları son derece sınırlı olup, mevcut dokunun çevresi eşiklerle çevrilidir. (%40+ eğimli alanlar, jeolojik sakıncalı alanlar vb). Yerleşmeyi fındık bahçeleri ve fundalık alanlar çevreler. Üçtepe ve çevresinde ılık ve bol yağışlı bir iklim hüküm sürmektedir. Hâkim rüzgâr yönü kuzeydir. Üçtepe’de Belediye teşkilatı 27 Mart 1994’de kurulmuştur.


Kaynakça: 
- Giresun  Kent Kültürü- Giresun Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Yayınları/