GİRESUN İL KÜLTÜR VE TURİZM MÜDÜRLÜĞÜ

Kamu Yapıları

1-   BARBAROS İLKÖĞRETİM OKULU

İlçesi                                     : Bulancak

Mahalle/Köyü                    : Merkez

Kadastral Durum               :  Pafta: 3 Ada: 56 PArsel: 9

Karar / Tarih                       : 20.11.1993/1828

Yapım Tarihi                       :

Yaptıran                              :

Yapı Tipi                              : Okul 

Bulancak ilçe merkezinde, Şemseddin Caddesinin doğu yüzünde yer almaktadır. Kilise kompleksine ait olduğu ifade edilen yapı bodrum üzeri bir katlıdır. Sonraki yıllarda ilave edilen ikinci kat yakın tarihte yıkılarak yerine çatı inşa edilmiştir.

Malzeme bakımından esme andezit ve kaba yonu bazalt taş kullanılan yapı, kagir sistemde (yığma taş) enlemesine dikdörtgen planlı olarak inşa edilmiştir. Yapının kuzey ve batı cephesinde kesme andezit taşı kullanılmıştır. Güney ve doğu cepheleri kaba yonu bazat taş olup, cephe köşelerinde yer alan plastırlarda kesme andezit taşı kullanılmıştır. Plastırların saçakla birleştiği noktalar başlık şeklinde düzenlenmiştir.

Yapının 13 basamaklı tek yönlü merdivenle ulaşılan girişi kuzey cephesi ortasında yer alır. Girişin iki tarafına simetrik olarak üçer adet pencere yerleştirilmiştir. Yapının güney cephesinde altı, doğu ve batı cephelerinde beşer adet pencere vardır. Düşey dikdörtgen formlu olan pencerelerin söveleri sadedir. Pencerelerin üzerinde hafifletme kemerleri vardır. Doğu ve batı cephelerinin ortasında yer alan pencerelerin S kıvrımlı ferforjeleri özgündür. Giriş kapısı ve pencere doğramaları sonradan yenilenmiştir. Yapının iç mekanı tamamen yenilenmiş olup, iç mekanda özgün bir uygulama kalmamıştır. Günümüzde anaokulu olarak kullanılmaktadır.

Bulancak Barbaros İlköğretim Okulu’nun 1850’li yıllarda eski tarihi taş binada eğitim-öğretime başladığı, 1884 yılında medreseye dönüştüğü, kısa süreli medrese eğitiminden sonra 1900’lü yılların başında rüştiyeye dönüştüğü, 1924 yılı başlarından itibaren Bulancak Merkez İlkokulu olarak öğretime devam ettiği, 1949 yılındaki bölünmeden sonra da Barbaros İlkokulu adını aldığı okula ait web sayfasındaki tarihçe bölümünde yazılıdır.